F8 2019: Så påverkas marknadsföring i Messenger

Messenger marknadsföring f8

F8 nyheter som påverkar Messenger

Facebooks årliga event F8 är över. Mycket av dess fokus hamnade kring säkerhet, anonymitet och design. Men vi är mest intresserade av Messenger och chattbotar, därför har vi har lagt fram de viktigaste nyheterna som kommer påverkar marknadsföring i Messenger.

F8 medför hårdare regler för utskick via chatt

Något som kommer stramas åt ytterligare efter F8 är reglerna som Facebook upprättat för när utskick i Messenger får skickas. Alla utskick som har någon form av säljande innehåll måste gå via Facebooks annonsverktyg. Det innebär att e-handlare nästintill alltid behöver skicka Sponsrade Meddelanden, för att göra utskick till sina följare i Messenger. Om en Facebooksida bryter mot reglerna har Facebook rätt att stänga av Messenger för sidan på obestämd tid. Vilket bekräftar det vi skrev i artikeln Facebooks Okända annonstyp.

Project Lightspeed

Idag finns den en appen Messenger Lite som har syftet att vara en lättviktsversion av den vanliga Messenger appen. Problemet är att den inte har haft stöd för knappar, bilder och gallerier vilket är grundstenarna för marknadsföring i Messenger. Den nya appen som annonserades under F8 och kommer ersätta Messenger Lite och ha fullt stöd för chattbotar.

project lightspeed

Bättre m.me länkar

Genom att använda m.me-länkar kan sidor få mer trafik in i sin Messenger. På så vis kan företag exempelvis kan ha en knapp på sin hemsida som leder till Messenger. Tidigare har klick på en sådan länk skickat trafiken till en generisk landningssida innan chattkonversationen öppnats. Under F8 meddelade Facebook att användare framöver kommer skickas rätt in i Messenger konversationen för att skapa en mer personlig upplevelse. Det kanske låter som en mindre detalj, men för e-handlare kan onödiga extrasteg ha en stor negativ inverkan på hur trafiken beter sig.

Inga mer Messenger koder

För bara något år sedan lanserade Facebook Messengerkoder som kan skannas med en kamera likt QR-koder. Messengerkoder har används för att få trafik till Messenger, men i samband med att m.me länkarna får en uppdatering blir funktionaliteten i Messengerkoder överflödig. Från och med augusti 2019 kommer Facebooksidor inte kunna använda Messengerkoder. Istället uppmuntrar Messenger teamet användningen av QR-koder som från och med nu har samma funktionalitet, även om de saknar Facebook designen. Anledningen sägs vara att Messengerkoder har varit tekniskt krävande vilket leder till att Messenger appen blir större och långsammare.

Messenger code

Kryptering

Säkerhet har varit en viktig fokus för Facebook senaste året och därför kommer end-to-end kryptering införas. Det innebär att ingen data kommer kunna läsas av en tredje part, mottagaren av meddelanden är den enda part som kan dekryptera meddelandet. För att Messenger ska bli den självklara appen för chatt i västvärlden krävs det att de tar säkerhet på allvar, något dem verkar ha tagit till sig.

Sammanfattning av F8 för Messenger

Vi har följt Messenger utveckling i snart två år och mycket har hänt under den tiden. Nu är framtiden mer klar än någonsin kring hur Messenger ska användas för e-handlare och varumärken som säljer produkter online. Friheten i e-post har lett ett brus som gör att kanalen blivit mindre effektiv. Facebook fortsätter utforma Messenger till att bli en personlig kanal där konsumenten har kontroll, samtidigt som företag kan lära känna sina kunder mer än vad som varit möjligt tidigare. Vill du lära dig mer om Marknadsföring i Messenger tryck här. Är du eller din organisation sugna på att testa kanalen för marknadsföring så tar vi gärna ett möte och berättar mer. Boka möte.

av Oliver Young

Chief Product Officer & Founder @ Dialogtrail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *