Sponsored Message: Facebooks okända annonstyp

Sponsored Message
De flesta associerar Facebook annonsering med en bild och en text som dyker upp i nyhetsflödet. Så fungerar däremot inte annonstypen ‘Sponsored Message’, som vi ska kika närmare i den här artikeln.

Vad är ett sponsrat meddelande?

Förenklat är ‘Sponsored Message’ en annons i meddelandeform. Det innebär en annons som skickas som ett meddelande till användare som tidigare haft en konversation med Facebooksidan. Detta gör sponsrade meddelanden till en typ av retargeting-annons, för att återkoppla till kunder som har en relation till varumärket. Till skillnad från “vanlig” retargeting i annonser så är sponsrade meddelanden betydligt mer direkta. Istället för att subtilt påminna användarna om produkter som de tittat på, så är sponsrade meddelanden en mer direkt form av återkoppling.

Sponsored Message

Exempel på hur ett sponsrat meddelande kan se ut

Direktmarknadsföring i Messenger

Direktmarknadsföring är inget nytt och har funnits i formen av e-post och SMS, som länge varit väldigt lönsamma kanaler för att driva försäljning. Styrkan i en direktkommunikation med kunden är att den drar till sig mer uppmärksamhet, vilket är varför Facebook introducerat annonstypen 'Sponsored Message'. Den ökade uppmärksamheten som ett meddelande i chatt får är ett dubbeleggat svärd, eftersom det ställer högre krav på relevansen än andra annonstyper. Marknadsförare som däremot vet när ett sponsrat meddelande passar bättre än en passiv annons får resultat som ofta är mer än tiofaldigt högre.

När är ett sponsrat meddelande rätt annonstyp?

Vår tumregel för att skicka ut sponsrade meddelanden är när kommunikationen har ett nyhetsvärde. Detta kan t.ex. vara en tidsbegränsad drive, en säsongsbetonad kampanj eller ett nytt produktsläpp. Relevansen är viktigt för att konvertera väl, men även för att hålla opt-out 'raten' låg, vilket påverkar listans långsiktiga värde. Vidare kan Facebook blockera sidan från att göra utskick om användarna rapporterar sidan för att skicka spam.

Få ut maximalt av sponsrade meddelanden

Det vi på Dialogtrail erbjuder är en tjänst för att optimera annonstypen “Sponsored Message” med hjälp av vår proprietära chattbotsteknologi. Tjänsten gör att ni kan nå fler med sponsrade meddelanden samt håller utskickens relevance score höga för att öka genomslagskraften. Vidare lär sig vår chattbot kontinuerligt mer om era kunder, så att ni kan rikta all kommunikation i sociala media bättre.

Funderar ni på hur ni kan använda Messenger för att kommunicera med er kundbas och samtidigt öka försäljningen online? Boka en webbdemo med oss, så visar vi hur ni enkelt kan komma igång.

av Axel Hellström

CEO & Founder @ Dialogtrail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *