Vad är marknadsföring i Messenger? [Uppdaterad]

Facebook Messenger Marknadsföring
När de flesta hör "marknadsföring i Messenger" för första gången tänker de på annonsplatsen som finns mellan konversationerna i inkorgen. De som är bekanta med konceptet vet att det handlar om att använda anpassade chattbotar för att kommunicera med kunden. Syftet med denna artikel är att förklara mer ingående vad det innebär.

More...

Varför Messenger är en kraftfull kanal för marknadsföring?

Svaret ligger till stor del i chattformatet, som gör det lätt att återkoppla till kunder i dialogform. Formatet spelar naturligt på kunders nyfikenhet genom att presentera information stegvis. Förutom att ge användaren en känsla av ökad kontroll, skapar det stegvisa formatet även goda förutsättningar för att använda storytelling.


​En användares uppmärksamhet på Messenger i dagsläget är cirka 15 sekunder. Jämfört med andra kanaler ger det varumärken mer tid med kunden, vilket ökar engagemanget och gör kunderna mer receptiva.

Vidare är Messenger en stark kanal för utskick och har idag öppningsfrekvens runt cirka 80%. Det är en såpass hög frekvens att erfarna e-postmarkandsförare har svårt att tro sina ögon. Läs mer om det i vår artikel om nyhetsbrev i Messenger.

80%
Messenger
20%
E-post
2-4%
Sociala medier

Organisk räckvidd i olika marknadsföringskanaler

Bakgrunden till marknadsföring i Messenger

‘Marknadsföring i Messenger’ som ett chattbaserat marknadsföringskoncept är relativt nytt. Det uppkom strax efter att Facebook öppnade upp Messengers Application Programming Interface (API) för utvecklare. Likt en applikation kan knappar och gallerier presenteras, vilket skapar en ny dimension till Messengers chattformat. Initialt var de endast ett fåtal marknadsförare som klarade att använda API:et, eftersom det krävdes en hög teknisk kompetens. Numera är det mer tillgängligt och har blivit ett växande koncept inom digital marknadsföring, främst i USA.

Marknadsföring i Messenger

Exempel: Marknadsföringsutskick i Messenger

Chattbotar & Messenger marknadsföring

Det enklaste sättet att marknadsföra i Messenger är att använda en chattbot som kommunicerar via Facebook. Detta för att chattboten möjliggör flera ihopkedjade meddelanden kan skickas. Vidare låter chattboten att marknadsförare skapa interaktivt innehåll som består av flera steg. Likt en mobilapp kan mottagarna själva navigera genom swipea eller använda knappar. De interaktiva upplevelserna kan bestå av text, bild och video vilket gör de lätt kan fånga kunders uppmärksamhet. På så vis kan chattboten lära sig om kunden, för en mer personlig kundsegmentering. (Läs mer om segmentering via chatt)

Statiska chattbotar

Den vanligaste typen av chattbot på Messenger är en “statisk” chattbot, som väntar på att användare ska skriva till den. Typen används vanligtvis för att lösa enklare kundtjänstärenden, och är ofta vad de flesta tänker på när de hör ordet chattbot. Ett varumärke som har lyckats använda sig av en statisk chattbot i på ett kreativt sätt är klädmärket Victoria Beckham. Deras chattbot låter användare ha en “chattbotifierad” konversation med kändisen Victoria Beckham själv. En statisk chattbot har ett begränsat nyhetsvärde, vilket är varför formatet bäst lämpar sig som en kampanj. Syftet kan då vara att uppmärksamma varumärket eller en produktlinje och samtidigt engagera sina fans.

Chattbotar för utskick

Tekniken chattbotar bygger på möjliggör för varumärken att få följare i Messenger, dessa prenumererar på att få utskick. Vissa har stött på denna typ av chattbot via nyhetssajter, som ger sina läsare möjlighet att prenumerera på nyheter i Messenger. En chattbot för utskick som fått uppmärksamhet för denna sortens användning är P3’s nyhetschattbot.

För att använda en chattbot för gratisutskick måste sedan 30:e april 2019 varje sida ansöka till Facebook om lov, vilka granskar att syftet följer deras riktlinjer för nyhetsutskick. Detta är för att Facebook nyligen satt upp regler för under vilka förutsättningar utskick får göras gratis samt i rent PR syfte. För att se till att reglerna efterföljs efter ett godkännande, tränar Facebook nu upp en AI som skannar alla utskick med "non promotional subscription" taggningen. Detta för att se att innehållet inte innehåller PR material och därmed försöker kringgå deras betalda annonsering. Idag använder flera chattbotsplattformar däremot taggningen för att gratisutskick, vilket många av deras användare omedvetna om. Konsekvensen för de som använder dessa plattformar är att det finns en risk att prenumerantlistan blir oanvändbar på sikt.

Facebooks har betalda utskick för den som vill vara på den säkra sidan, men ändå skicka utskick som innehåller PR material eller säljande budskap. Likt en annons budar företaget då på antalet exponeringar mot användarna. För att börja med de betalda utskicken gäller Facebooks vanliga regler för annonsering, d.v.s. inget utökat tillstånd för nyhetsutskick krävs av för Facebooksidan. (Läs mer om sponsrade meddelanden)

Skapa trafik till Messenger

Den vanligaste frågan från de som vill komma igång med marknadsföring i Messenger är hur man får fler följare. Idag har Facebook lagt till  ökade möjligheter att driva trafik till chattboten. Bland annat genom att dem introducerat nya annonser och inlägg som skickar användare till Messenger när de klickas på. Vanligtvis länkas användarna vidare till varumärkets hemsida, skillnaden med de nya är att användaren kommer direkt till deras Messenger istället. Det finns även andra tekniker än betald marknadsföring för att få in besökare. Ett av dem är att använda Messengers egna URL-länkar, som till skillnad från en vanlig länk tar användaren direkt in Messenger och aktiverar en respons från chattboten.

Den starkaste kanalen som vi har upplevt hittills för att skapa organisk trafik till Messenger är via varumärkets egna hemsida. Vi installerar då ett skript på hemsidan känner av besökarens Facebook-id av och presenterar en prenumerera i messenger knapp, som gör det enkelt för besökaren ansluta sig. På grund av enkelheten presterar denna metoden idag en högre konverteringsgrad än liknande tekniker för att samla in e-postadresser.


Jobbar du med digital marknadsföring och funderar på att använda Messenger som marknadsföringskanal?

Boka gärna ett demomöte med oss, så berättar vi mer om vad ni behöver veta för att använda er av marknadsföring i Messenger

av Axel Hellström

CEO & Founder @ Dialogtrail

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *